SHL har dragit igång för säsongen

domareSHL, eller Svenska Hockeyligan som är dess fullständiga namn drog som bekant igång för en dryg månad sedan och precis som vanligt ser vi ut att gå mot ännu en högintressant svensk hockeysäsong.

Inför årets säsong har en del förändringar skett. Som nog alla vet har den högsta serien i svensk ishockey bytt namn från Elitserien till Svenska Hockeyligan, eller SHL, som den kallas i folkmun.

En annan nyhet är slutspelsordningen som skiljer sig betydligt från tidigare säsonger. Förut har de åtta främsta lagen gått till kvartsfinal, men i år så går endast de sex främsta lagen direkt till kvartsfinal medan lagen som placerat sig på platserna 7 till och med 10 gör upp om de två resterande platserna i ett play-off, där sjuan möter tian och åttan möter nian i en serie om bäst av tre matcher.

Lagen som placerat sig på platserna 11 samt 12 går som vanligt till kvalserien, i vilken de möter de fyra bästa lagen från Allsvenskan.

En annan sak värd att uppmärksamma är att årets serie innehåller två nykomlingar, dels gamla klassiska hockeylaget Leksands IF som efter sju år gör comeback i den högsta serien, dels Örebro HK, vilka gör sin första säsong i den samma. Närkelaget har dessutom inlett säsongen på bästa sätt då man efter tio omgångar ligger på en sjätteplats i tabellen.

I övrigt är det efter tolv spelade omgångar inga större överraskningar i årets SHL. Förra årets mästare, Skellefteå AIK, leder med hela nio poäng ner till finalmotståndarna Luleå HF. Lite överraskande är kanske att det förväntade topplaget HV71 ligger sist med endast åtta inspelade poäng.
Återstår att se om Skellefteå lyckas upprepa bedriften från förra året och bärga klubbens andra raka SM-guld. I april-maj någon gång vet vi.