Hockey – lyser upp den mörka vintern

Vintern är kall och mörk här i den norra delen av Europa. Vissa tycker om detta och reflekterar inte så mycket och accepterar utan mothugg till vädergudarna att det inte blir något shortsväder de närmsta sju-åtta månaderna.

En del andra har svårt att inte förbanna detta fördöma, kalla mörker. Tack och lov för de stackars själar som i klartext avskyr vintern så finns ändå något som räddar deras tillvaro. Räddningen stavas ishockey.
CS

Glödande känslor

Vi snackar om hockey på elitnivå, vilket vi nu för enkelhetens skull väljer att inräkna serierna Allsvenskan och SHL, finns det en glöd och passion i luften som gör att de kalla tisdagskvällarna i januari känns lite mer hanterbara. Hockey är en sport som får känslor att glöda och värma upp de vinterfrusnas lekamen. Det börjar med ankomst till skådespelsplatsen – arenan. I regel omsvärmas man av hundratals, ja tusentals andra förväntansfulla fantaster. Man löser biljett och blir insläppt. Dofterna av kokkorv och nybryggt kaffe är lika klyschiga som de är sanna. Man tar sin plats, sittplats eller ståplats. Skådespelet kan börja.

Efter diverse obligatoriska introduktionsseder avklarat släpps så pucken. Det är startskottet för matchen för spelarna. För supportern – ett startskott för underhållning och tusentals känslosvängningar under de 3×20 minuter som matcherna normalt pågår. Det som är speciellt när man är på plats under en hockeymatch är att man delar samma känslor med så många andra. Obeskrivbar lycka, förtvivlan, ilska. Rent fysiologiskt sett är det inte säkert att en lärd skulle rekommendera hockey som något positivt. Men för oss frälsta är segerns sötma alla gånger värd de många frustrerande nederlagen. Det vittnar inte minst supportrar för lag som inte vunnit något på länge – eller någonsin, om.

Året-runt-sport

Det fina med ishockey idag är att den har brett ut sig till att närmast bli en året-runt-sport. Förvisso kanske det kan ses både som en för- och nackdel eftersom man aldrig får längta efter nästa säsong då de nästan går in i varandra. SHL slutar förvisso i regel någon gång under april månad, men efter detta så är det dags för VM och inte minst för Stanley Cup.

Stanley Cup pågår numera i regel ända in i mitten av juni månad om det blir många serier som spelas till sju matcher. Men för riktiga hockeyfans så är det förstås fantastiskt att säsongen nu i regel slutar i mitten av juni och i mitten av augusti så börjar försäsongsmatcherna för lagen i SHL så smått dra igång och så är det dags igen för långa mörka månader med värmande hockey.