Populära Sporter

Nästan hur man än mäter så är fotboll den mest populära sporten i Sverige. Med flest utövare och flest medlemmar vinner sporten med marginal över andra sporter.

Sport

Det är bara om man enbart tittar på hur många kvinnliga utövare som sporten har som fotbollen inte ligger etta. I detta fall vinner gymnastik med fotbollen på andra plats. Hockey är en av de sporter som har mest publik och ligger även högt på hur många killar som utövar sporten. Men eftersom antalet tjejer som spelar hockey är betydligt lägre kommer inte sporten in på topp tre på mest populära sporterna i Sverige. I toppen ligger istället golf, innebandy och friidrott.

Däremot kan man alltid diskutera hur man ska mäta när man ska komma fram till vilken sport som är populärast. Många som spelar innebandy gör det inte i idrottsföreningar utan kan lika gärna göra det med jobbet eller ett kompisgäng. Innebandy är också extremt vanligt på fritidsgårdar och utomhus sommartid. Detsamma kan sägas om skidåkning som inte kommer in på någon topp-fem placering om man enbart ser till flest registrerade utövare.

Men det är i första hand en stor motionssport som utövas på fritiden.  Dessutom varierar dess popularitet väldigt mycket beroende på årets nederbörd av snö. Man kan alltså vrida och vända på begreppet och därmed visa på att olika sporter är olika populära. Men fotbollen vinner på så många punkter att det är svårt att avvisa den som ”Sveriges Nationalsport” och Sveriges populäraste sport. Men vilka sporter som kommer sedan är inte självklart. Allt beror på vad man menar med populär och vad man mäter.