Bilsporttävlingar detta år

Inom bilsporten finns ett antal stora tävlingar som går av stapeln under året både i Sverige och utomlands.

Den allra största bilsporttävlingen i Sverige, i alla fall internationellt sätt, är Svenska rallyt eller Rally Sweden som är dess officiella namn. Svenska rallyt har körts varje år sedan 1950. Numera äger tävlingen alltid rum i februari runt om i de värmländska skogarna. I år kördes tävlingen under tre dagar med en sammanlagd körsträcka på närmare 340 km fördelade på 22 så kallade specialsträckor. Vann gjorde rallyns just nu stora dominant fransmannen Sébastien Ogier, vilken under året vunnit hela sju av de elva lopp som körts.

Svenska rallyt är helt unikt i VM-rallyserien då det är det enda som körs i vinterväglag. Av den anledningen räknas det också som ett av de absolut tuffaste loppen i världen. Väglaget är också något som gynnat nordiska förare. Totalt har endast två lopp vunnits av förare utanför Norden.
En annan stor bilsporttävling och troligen den största enskilda tävlingen i världen under året är det så kallade Le Mans 24-timmars. Som namnet antyder så körs loppet under 24 timmar, där det ekipage som kört flest varv på den drygt 13,6 km långa Circuit de la Sarthe utanför Le Mans i nordvästra delen av Frankrike står som segrare. Varje ekipage körs av totalt tre förare som byter av varandra under loppets gång.

I år segrade ett team bestående av dansken Tom Kristensen, britten Allan McNish samt fransmannen Loïc Duval, vilka under ett dygn lyckades köra 48 varv. Tom Kristensen är för övrigt den förare som vunnit Le Mans 24-timmars flest gånger. Hela nio gånger har denne fått kliva högst upp på prispallen.