Styrkelyft

Styrkelyft är en sport som kanske varken är så värst utbredd, eller har så värst gott rykte i Sverige. Det förstnämnda beror nog mest på att det inte riktigt funnits någon sådan kultur här och dessutom kan den andra faktorn vara bidragande till det också. Det andra har givetvis att göra med att sporten ofta får dras med rykten om att inte ha rent mjöl i påsen.

Nybörjartips

Tycka eller tro vad man vill om ovanstående, precis som i alla andra sporter så finns det ärliga och oärliga utövare. Här ska vi i alla fall komma med tips hur du kan komma igång med styrketräning och styrkelyft. Att vi skriver styrketräning beror på att till en början så är det ingen riktig skillnad mellan träningsformen styrketräning och tävlingsformen styrkelyft. Man behöver alltid till en början skaffa sig en grundmuskulatur, för att sedan kunna köra mer specifik träning. Det första du kan göra är att skaffa ett par gymhandskar.

Det kanske låter lite märkligt, men det finns en poäng faktiskt. När man börjar på ett gym och tränar med fria vikter så kommer det att på delarna alldeles under fingrarna på handflatan, att skapas förhårdnader på grund av vikter och hantlar vars grepp ofta är knottriga. Man kan givetvis vänja sig med den smärta som blir då dessa senare kläms, det är inte något superhemskt, men likväl så stör det ens koncentration och förmåga att få ut max av sin träning – inte minst när man är nybörjare.

Det du sen ska göra är att prata med någon som är mer erfaren, förslagsvis en tränare om det finns någon sådan. Det du vill nu är att lägga upp ett träningsschema. Vi på 911-sport kan av erfarenhet föreslå ett schema vi kallar för fyradagars. Det går ut på att du tränar fyra dagar i veckan och ägnar varje dag åt en eller högst två muskelgrupper. Till exempel: Måndag: Rygg och Triceps, Tisdag: Bröst och Mage, Torsdag: Biceps och Axlar, Fredag: Ben. Kom ihåg att inte starta för hårt, ta det undan för undan och öka allteftersom. Försök också att alltid köra 10-12 repetitioner per set.