Har dataspel blivit en sport?

e-sport_472060612

Definitionen av sport verkar växa till att involvera mer än de klassiska sporterna vi vet av nu. Många vill nu att även en del dataspel ska hamnar under benämningen sport, eller åtminstone e-sport. 

Det kan framstå som konstigt att man ska räkna dataspel som en sport. Den har inte mycket gemensamt med fotboll eller längdhopp, då man sitter still framför en dator och endast använder händerna och hjärnan. Men tänk då på att schack i mångt och mycket benämns som en sport. Vi är nog alla överens om att motorsport är en sport fastän föraren endast sitter framför ratten och drivs av adrenalin istället för sina muskler. Så varför skulle inte e-sport kunna bli den nya motorsporten?

Inom e-sport talar man främst om spel där man tävlar i turneringar. Poker har sedan flera årtionden dragit till sig mycket folk och de professionella spelarna kan vinna eller förlora flera miljoner under samma dag. Många väljer även att försöka livnära sig på casinospel såsom spelautomater genom att nyttja de olika sajternas erbjudanden, typ free spins och välkomstbonusar som ger dig mer pengar att spela för. Men det ser mörkt ut för ett turspel att rankas som en sport. Sport kräver skicklighet och ska vara någon man kan utvecklas inom. Därför passar poker bättre in i den kategorin.

Tittar man på vanliga tv-spel är det DOTA2 och League of Legends som har de flesta professionella spelarna och håller i livesända turneringar där miljontals tittare från hela världen heja på spelarna. Och i slutändan måste man ändå se på vad folk gillar att syssla med och titta på i sportvärlden: med så stor följarskara kanske det är dags att klubba igenom e-sport som en officiell sport även om den har ett annat namn (precis som motorsport hölls skilt från vanliga sporter).

Man skulle kanske inte rekommendera e-sport som ett alternativ för gymnastiklektioner, men e-sport som professionell sport är nog något som vi bara kommer att se mer av.