Spela på sport – då och nu

Svenskar älskar sina sporter, det är nog välkänt för alla, och med detta intresse följer för många även en lust att spela på utkomsten.

shutterstock_214741633

Detta är något av en tradition i Sverige idag, spel som stryktipset har hängt med i sportvärlden i över 80 år. Det skapades för att få bukt med de tipsbolag som erbjöd spel på fotboll i början av 30-talet, och den 24 september 1934 bildade regeringen AB Tipstjänst vars uppgift var:

…för allmänheten anordna vadhållning i samband med idrottstävlingar, dock ej hästtävlingar.

I början hade man fyra olika fotbollstips folk kunde spela på:

  • Engelska stryktipset
  • Svenska stryktipset
  • Siffertipset
  • Pooltipset

Både det engelska och svenska stryktipset var tolv matcher, siffertipset var fem matcher från den engelska ligan, och pooltipset var en ”pool” av fem olika sätt att spela som kunde inkludera spel som att tippa åtta olika matcher, fyra bortasegrar eller tre oavgjorda matcher bland 44 stycken.

Nu mera så har ju spel på sport utvecklats en hel del sedan sina tidiga dagar. En stor andel av detta har flyttats över till nätet och sajter som Tippat hjälper svenskar att hitta de bästa sajterna att spela på.

Eftersom Sveriges spelmonopol fortfarande ligger i effekt spelar man ju tekniskt sett inte på svenska bolag när man spelar på nätet. Men många av dessa är grundade och styrs av svenskar, de har bara en licens från ett annat europeiskt land än Sverige.

Som många säkert redan vet så har det ju på regeringsnivå varit en hel del snack om att Sverige också borde gå över till någon form av licenssystem för att tillåta fler internationella aktörer att erbjuda spel i Sverige. Men exakt när denna övergång kommer att ske är inte bestämd. Tills vidare får vi använda oss av de system som finns just nu.